Living Spaces

QUIET INTERVENTION

Location
Lawrenceville, NJ

Client
Name withheld

Facility
Kitchen Expansion

Size
50 SF

Status
Completed 2012

Scope
Architecture / Interior Design

Quiet Intervention
When first approached by the owners of this project they had requested a simple addition to the rear of their home to expand the kitchen. Their main objective was to include an abundance of storage, better work flow, simple familiar finishes in a seamless design that integrates well within this neighborhood of 1,100 square foot ranches built in the early 50's.


Solution:
We quickly saw that an addition to the rear of the home would create a deep dark space which would not be a joy to cook and socialize in. Observations told us that there was underutilized space in the existing home that could be captured, repurposed and utilized to the maximum ability. A poorly constructed breezeway between the house and the garage, a front door and vestibule that had not been used in years where captured with just a small 50 square foot addition at the side of the house to create far more functional home. The benefits of our the final design not only added a more functional kitchen, but gave the home a new appropriate front entry , a covered porch, entry foyer and a larger, more functional dining space all within an open plan concept.